Presunúť na hlavný obsah

Výtvarník Vladislav Zabel vystavuje v Galérii Čadca

Kultúra

Srdečne Vás pozývame na výstavu výtvarníka Vladislava Zabela, prvého z trojice výtvarných umelcov Vladislav Zabel, Pavol Stručka, Jozef Srna ml., ktorí postupne predstavia svoju tvorbu v rámci cyklu výstav v Galérii Čadca.

Výstava pod názvom Eklogy, maliara a kunsthistorika Vladislava Zabela nesie v sebe odkaz na historickú maľbu obdobia renesancie až po nástup klasicizmu. Autor prostredníctvom minulosti reaguje na prítomnosť. Na výstave prezentuje svoju figurálnu tvorbou s mytologickými a s biblickými námetmi, v dielach komornejších ale aj väčších rozmerov. Dvadsať vystavených Zabelových olejomalieb rozpráva príbeh, ktorý chce jedinečný výtvarník posunúť ďalej k návštevníkovi.

Vernisáž výstavy Eklogy sa uskutoční v piatok 12. júla 2024 o 17.00 hod. v Galérii Čadca.

Vladislav Zabel

sa narodil 14. januára 1975 v Žiline. Po skončení Školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici pokračoval v rokoch 1993 – 1999 v štúdiu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, odbor Veda o výtvarnom umení a v rokoch 1994 – 2000 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri maľby profesora Jána Bergera. Štúdium absolvoval v roku 2000. V rokoch 2002 – 2005 pôsobil ako odborný asistent neskôr prodekan na FVU, Katedry maľby na Akadémií umení v Banskej Bystrici. Zúčastnil sa tvorivých pobytov v USA a na Srí Lanke. Má za sebou viacero autorských a kolektívnych výstav, jeho diela sa nachádzajú v galériách a súkromných zbierkach doma aj v zahraničí.

Venuje sa maľbe a od roku 2016 pôsobí ako riaditeľ Kysuckej galérie v Oščadnici. Žije a tvorí v Lutišiach.

Kurátorka výstavy: Darina Arce
Garanti výstavy: Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci
Výstava potrvá do 13. septembra 2024.

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

Galéria